Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΥΠΕΧΩΣΕ




Ανακοινώθηκαν επικείμενες αυξήσεις (εως 30%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ..
Μην ανησυχείτε! Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν! Φρόντισε γι' αυτό το καλό μας το ΥΠΕΧΩΔΕ, που -όπως πάντα- νοιάζεται τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη μας!

Ιδού τι χρειάζεται να κάνετε για να έχετε ένα φωτοβολταϊκό συστηματάκι σπίτι σας και την οικολογική σας συνείδηση ήσυχη
(απόσπασμα από ανακοίνωση της greenpeace)

  1. Στην περίπτωση που ένας οικιακός καταναλωτής θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1 κιλοβάτ (kW) στην κατοικία του, το σύστημα αυτό κοστίζει μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης και σύνδεσης περί τα 6.500 € (+Φ.Π.Α.). Τα ετήσια έσοδά του από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται σε 520-700 € (ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής που εγκαθίσταται το σύστημα και το αν η σύνδεση γίνεται στο ηπειρωτικό δίκτυο ή σε μη διασυνδεδεμένα νησιά). Προκειμένου να μπορεί αυτός ο οικιακός καταναλωτής να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στον ΔΕΣΜΗΕ (ή τη ΔΕΗ κατά περίπτωση) θα πρέπει:
  • Να ανοίξει βιβλία στην εφορία.
  • Να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ (ελάχιστο κόστος εισφορών 1.500-2.000 € ετησίως).
  • Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο (κόστος περίπου 50 € ετησίως).
  • Να υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α. για μία εικοσαετία.

Να διευκρινίσουμε ότι
α. Ένα ΚW είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια τετραμελούς νοικοκυριού που σημαίνει ότι το κόστος εγκατάστασης - σύνδεσης θα μπορούσε να αποσβεστεί σχετικά γρήγορα εάν υπήρχαν λογικές ρυθμίσεις και δεν εξισωνόταν το απλό νοικοκυριό με επιχείρηση!
β. ο οικιακός καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να πουλά το ρεύμα που του περισσεύει στη ΔΕΗ, δεν έχει δικαίωμα να αποσυνδεθεί απ το δίκτυο και να αποθηκεύει την περίσσια ενέργεια για δική του μελλοντική χρήση. Θα πουλάμε δηλαδή με το στανιό 500-600 ευρώ ρεύμα το χρόνο και θα πληρώνουμε ένα διχίλιαρο συν λογιστές για Φ.Π.Α., βιβλία κλπ.

Ακόμη κάθεστε; Σπεύστε! Συμφέρει!

Και ως να βάλουμε τα φωτοβολταϊκά μας θα είναι έτοιμες και οι βιλίτσες στη Ζαχάρω για να πηγαίνουμε τις διακοπές μας και ν΄αναπνέουμε τον καθαρό αέρα των κλιματιστικών.... Χάρμα... 2000 στρέμματα για "ήπια τουριστική ανάπτυξη"... με πισινούλα και φυσική σκιά ομπρελίτσας ... Εγώ το περιμένω πώς και πώς!
Τι να τα κάνουμε άλλωστε τα δάση; Να μας ξανακαούνε και να τρέχουμε;

Μπορούμε πάντως να κοιμόμαστε ήσυχοι, γιατί ακόμη και όταν η καϋμένη μας κυβέρνηση δεν προλαβαίνει - τι να σου πρωτοκάνει κι αυτή- στέκει άγρυπνος φρουρός πλάϊ της η αντιπολίτευση.Τι νομίζετε δηλαδή πως κάνει αυτή τη στιγμή στο Λαγονήσι; Ετοιμάζει με προσοχή και σοσιαληστρικό ζήλο τα σχέδια για τις βιλίτσες της Ζαχάρως και για τις άλλες, της Πάρνηθας...

Τα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά είναι από την greenpeace, το ΚΑΠΕ και το περιοδικό energy point,τεύχος Mαϊου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ουφ ανακουφιστηκα με το τελευταίο post γιατί κόντευα να πειστώ πως με τη δική μου ανύπαρκτη κατάρτιση στη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα δε θα μπορούσα να παρακολουθήσω αυτό το blog! ;-p
Όσο για τα φωτοβαλταϊκά..Αραγε δε γίνεται να 'λαδώσω' αυτές τις ΔΕΣΜΗΕ, ΟΑΕΕ για να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό ολίγον...'αυθαίρετο'? Χιούμορ για να κρυψω την απογοητευση..

melen είπε...

Υπάρχει κι' άλλη λύση...
Πηγαίνετε σε κάποιο νησί ή χωριό,σε οποιοδήποτε σημείο δεν είναι συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ. Εφόσον δεν υπάρχει ήδη σύνδεση με το δίκτυο, ουδείς σας υποχρεώνει να ακολουθήσετε όλες αυτές τις παράλογες ρυθμίσεις...
Καλησπέρα!