ή, μια μικρή ιστορία για το πώς η πέρκα έφτασε συσκευασμένη
και φτηνή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας.
Κάπου στις αρχές του '60, η πέρκα βρέθηκε να κολυμπά στα ως τότε άγνωστα νερά της λίμνης Βικτώρια. Όχι, κανένας κίνδυνος δεν την παρέσυρε μακριά από τα φυσικά λιμέρια της, την έστειλε εκεί κάποιο επιστημονικό πείραμα εκτροφής.
Ξένη στα νερά της μεγαλύτερης Νοτιοαφρικανικής λίμνης και πολύ επιθετική από τη φύση της, η πέρκα εξαφάνισε μέσα σε μερικές δεκαετίες περίπου 400 είδη άλλων ψαριών που ζούσαν εκεί.
Η φυσική ισορροπία της λίμνης καταστράφηκε. Οι ψαράδες της περιοχής χάσαν τη δουλειά τους. Στο μεταξύ, η ζήτηση της πέρκας αυξήθηκε παγκοσμίως με αποτέλεσμα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κατεργασίας και εκμετάλευσής της να ξεφυτρώσουν -και να ριζώσουν για τα καλά- στα περίχωρα της λίμνης, ιδίως στην Τανζανία. Οι πρώην ψαράδες, γίναν εργάτες με αντάλλαγμα ένα δολλάριο την ημέρα. Το μόνο που μένει γι αυτούς από τους τόνους ψαριών που κατεργάζονται καθημερινά, είναι τα κεφάλια και τα κόκκαλα. Τα επεξεργάζονται σε χωματερές και τα μοιράζονται με τα σκουλήκια. Κατά τα άλλα, οι ίδιοι τρώνε ρύζι, όταν υπάρχει ρύζι γιατί η ανομβρία πλήττει άσχημα την περιοχή.
Πεντακόσιοι τόνοι φιλέτου πέρκας φτάνουν καθημερινά στην Ευρώπη με ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα. Για να μην πηγαίνουν τσάμπα τα καύσιμα του πήγαιν-έλα Ευρώπη Αφρική, κατεβαίνοντας, τα αεροπλάνα μεταφέρουν όπλα. Όπλα που ταϊζουν τους μύριους μικρούς και μεγάλους πολεμους που μαίνονται στα σπλάχνα της μαύρης ηπείρου...
Για περισσότερες λεπτομέρεις δείτε το : Ο εφιάλτης του Δαρβίνου του Hubert Sauper, βίντεο της συγκεκριμένης ταινίας υπάρχουν και στο youtube.
Επίσης διαβάστε: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=19.03.2005,id=84795432
και http://culture.ana-mpa.gr/view2.php?id=3896
Για το φιλέτο πέρκας δεν χρειάζεται link, θα το βρείτε συσκευασμένο σε πλαστικά κουτάκια στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας.
Καλή όρεξη σε όσους το προτιμήσουν!
Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση στάθηκε το ότι περαστική από την Αθήνα, βρέθηκα Σάββατο μεσημέρι σε κάποιον Βασιλόπουλο του κέντρου της πόλης κι είδα τα πακετάκια πέρκας στο ψυγείο με ένδειξη: φιλέτο πέρκας, χώρα προέλευσης Τανζανία. .
Αυτός δεν ήταν ο πιο ανάλαφρος τρόπος να επιστρέψω στο διαδίκτυο μετά από τόσο καιρό, όμως μου ήταν αδύνατο να μη σχολιάσω. Κυρίως επειδή είναι πολλοί αυτοί που δε γνωρίζουν πώς έφτασε η πέρκα στο πιάτο τους και φαντάζομαι πως αν το γνώριζαν θα την απέφευγαν.
Καλώς σας βρήκα!
8 σχόλια:
Καλωσήρθες, γουέλκαμ μπακ, όπως και νά 'χει!
Αυτό πρέπει να έχει κάποια σχέση με την πέρκα:
http://www.tvxs.gr/v8029
Επιτέλους! Η επιστροφή του ασώτου!
@Δύτη
Σίγουρα έχει σχέση και μου είχε ξεφύγει αυτή η είδηση, ευχαριστώ.
Η κατάσταση που περιγράφω στην ανάρτηση αφορά κυρίως
την περιοχή Mwanza της Τανζανίας. Τα αποτέλεσματα όμως μιας τέτοιας παρέμβασης δεν είναι δυνατό να περιοριστούν σε μία μόνο περιοχή, εξαπλώνονται, η επιρροή τους ξεδιπλώνεται όπως οι κύκλοι στο νερό γύρω από ένα τόσο δα πετραδάκι.
Σ' αυτό το λινκ θα βρεις έναν αρκετά αναλυτικό,διαφωτιστικό για μένα, χάρτη της περιοχής:
http://www.africa-continent.com/africa-map.htm
Υ.Γ. :)) Καλά τα ελληνοαγγλικά..
όμως στα τουρκικα;;
@g.e.
από εσάς μεσιέ, ομολογώ πως περίμενα γιαπωνέζικο καλωσόρισμα!
Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβρίσκω κάπου κοντά :)
Banzai! Banzai! Banzai!
Η επιθυμία σας διαταγή! geri hoş geldin, λοιπόν.
@g.e.
αριγκάτο! (άντε όμως να το γράψω με ιδεόγραμμα..)
@Δύτη
sağ olun!
Μας έλειψες.
Η επόμενη στη σειρά είναι η Μεσόγειος;
Ηδη, τροποποιημένος γόνος ψαριών ανατρέφεται σε εκτροφεία μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας και καταλήγει στο πιάτο μας ως τσιπούρα πελαγίσια.
Κάποια τυχερά μεταλλαγμένα ψαράκια κατορθώνουν να δραπετεύσουν από τους κλωβούς, αναμειγνύονται με τον άγριο πληθυσμό ψαριών και αναπαράγονται. Οι συνέπειες άγνωστες.
Φανταστείται να ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις των μεγαλο-ιχθυοκαλλιεργητών με τις Βρυξέλλες και να τους επιτραπεί η εισαγωγή και εκτροφή νέων ειδών που αναπτύσσονται γρήγορα και αποκτούν μεγάλο βάρος σε μικρό χρόνο.
Σκαμαμά καλημέρα :)
Τις συνέπειες της γενετικής τροποποίησης ούτε τις γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να τις φανταστούμε με ακρίβεια. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Κάποια στιγμή βέβαια θα τις λουστούμε..
Στα φυτά φαίνεται πως ο μεταλλαγμένος σπόρος είναι ισχυρότερος και ανθεκτικότερος του φυσικού, με αποτέλεσμα σε ορισμένα είδη, να έχει επικρατήσει "τρώγοντας" τα μη μεταλλαγμένα φυτά σε διπλανά χωράφια. Συνέβη κυρίως με το καλαμπόκι και τη σόγια.
Είναι απρόβλεπτο το που θα οδηγήσει η ιχθυοκαλλιέργεια μεταλλαγμένου γόνου,(αν εξαιρέσεις φυσικά το πιάτο μας..)
Αλλά αυτό που είναι κυρίως απρόβλεπτο είναι το πώς θα αντιδράσει ο όγκος του θαλάσσιου σώματος στην κλιματική αλλαγή.
Φαινόμενα όπως το ελ νίνιο έχουν οξυνθεί λόγω της αλλαγής ισορροπίας μεταξύ θερμών και ψυχρών υδάτων και ρευμάτων,
οι πάγοι λιώνουν,
φαινόμενα σύγχυσης του χρόνου όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στα μεταναστευτικά πουλιά ή τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αρχίζουν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνιση τους και στη θάλασσα.
Όσο για τη ρύπανση.. από πού να αρχίσει κανείς.. Όι ασιατικές θάλασσες είναι γεμάτες από βιομηχανικά λύματα ευρωπαίων και αμερικάνων. Και όχι μόνο οι ασιατικές βέβαια.
Καμιά φορά σκέφτομαι πως ό,τι τρώμε είναι ήδη μεταλλαγμένο αφού η μόλυνση δεν περιορίζεται κατά τόπους, ταξιδεύει με τη βροχή.
(Τσερνομπιλ, Πρίστινα, Σεράγεβο, εδώ κοντά μας).
Καμιά φορά σκέφτομαι πως είμαστε κι εμείς μεταλλαγμένοι, αφού ζούμε λες και πιστεύουμε πως αυτό που αποκαλούμε "σύγχρονο πολιτισμό" είναι συνώνυμο της μόνης δυνατής πραγματικότητας..
Δημοσίευση σχολίου