Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ 3


a small bubble of life

Πέρα μακριά στα αχαρτογράφητα τέλματα της πιο
μπανάλ περιοχής του Δυτικού Σπειροειδούς βραχίονα του Γαλαξία βρίσκεται ένας μικρός, ασήμαντος, κίτρινος ήλιος.
Γύρω απ' αυτό τον ήλιο, σε μια απόσταση περίπου είκοσι δύο εκατομμυρίων μιλίων, γυρίζει ένας εντελώς ασήμαντος, μικρός, γαλαζοπράσινος πλανήτης, που οι κάτοικοι του, μια μορφή ζωής που κατάγεται από τους πιθήκους, είναι τόσο πρωτόγονοι που πιστεύουν ακόμη πως τα ψηφιακά ρολόγια είναι μια πανέξυπνη ιδέα.
Αυτός ο πλανήτης έχει - ή μάλλον είχε- ένα πρόβλημα, που ήταν το εξής: οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν σ' αυτόν ήταν συνήθως δυστυχισμένοι. Πολλές λύσεις είχαν προταθεί γι΄αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ασχολούνταν με τη διακίνηση μικρών πράσινων χαρτιών, πράγμα παράξενο, γιατί βασικά δεν ήταν τα μικρά πράσινα χαρτιά που ήταν δυστυχισμένα.
Κι΄έτσι το πρόβλημα παρέμεινε΄ πολλοί άνθρωποι είχαν τα χάλια τους και οι περισσότεροι ήταν αξιοθρήνητοι, ακόμη κι αυτοί με τα ψηφιακά ρολόγια.
Όλο και πιο πολλοί ήταν της γνώμης πως ήταν ένα μεγάλο λάθος που κατέβηκαν από τα δέντρα. Και μερικοί έλεγαν πως ακόμα και τα δέντρα ήταν μια άσχημη κίνηση και πως δεν
έπρεπε καν να έχουν βγει από τους ωκεανούς.
Και τότε, μια Πέμπτη, κάπου δυο χιλιάδες χρόνια από τότε που είχαν καρφώσει κάποιον σ' ένα δέντρο επειδή είπε πόσο ωραία θα ήταν αν άρχιζαν να φέρονται καλά ο ένας στον άλλον, έτσι για αλλαγή, μια κοπέλα που καθόταν μόνη της σ' ένα μικρό καφενείο στο Ρίκμανσοθωρθ ξαφνικά κατάλαβε τι ήταν αυτό που δεν πήγαινε καλά τόσο καιρό, και πως θα μπορούσε ο κόσμος να γίνει ένα ωραίο κι ευτυχισμένο μέρος για όλους. Αυτή τη φορά είχε βρει το σωστό πράγμα που θα λειτουργούσε, χωρίς να χρειάζεται να καρφωθεί κανείς πουθενά.
Δυστυχώς όμως, προτού προλάβει να φτάσει στο τηλέφωνο και να ειδοποιήσει κάποιον, μια τρομερή, ηλίθια καταστροφή συνέβη και η ιδέα της χάθηκε για πάντα...

Douglas Adams, Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτο-στόπ, εκδ. Ars Longa.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δε μας τα λες καλά κυρά!
πρώτα αναφέρεις το μπότσογλου και μετά μας κοτσάρεις τον αδαμς
δε μπαίνουν στο ίδιο σακί και οι δυο,τι να κάνουμε!
καλή αρχή νά χεις κατα τ' άλλα.

melen είπε...

@ανώνυμος
Σας ενοχλούν βλέπω οι γαλαξιακοί άνεμοι..
για να μη σας προκαλέσω λοιπόν ναυτία και μια που ο Χ. Μπότσογλου είναι καθώς φαίνεται της αρεσκείας σας θα αρκεστώ στα δικά του λόγια ως προς το "σακί"
"...Μειοψηφίες και πλειοψηφίες, πιστοί και άπιστοι, εμείς και αυτοί, το αιώνιο και το φθαρτό. Σαλτιμπάγκοι σε σκοινί, όπου ο ένας προσπαθεί να κατακρημνίσει τον άλλο. Το δίκιο μας...
Και το πνεύμα με τη χολή στο πρόσωπο αναμετρά με ποια σύνεργα γνώσης, με ποια εργαλεία κατασκευής τον κόσμο και το χρόνο; Ποια τάξη, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ποιος λόγος γεωμετρεί πάνω στη γη; Το μαγικό τετράγωνο, ο ζυγός της δικαιοσύνης, η κλεψύδρα του απόλυτου ή το σήμαντρο των ωρών; Το τετράπλευρο της αλχημείας, η σφαίρα των ουράνιων σωμάτων ή ο τριγωνομετρικός διαβήτης; Ή εκείνα τα εργαλεία της ξυλουργικής και της σταύρωσης, το ροκάνι και το πριόνι, το σφυρί, τα καρφιά και η τανάλια;
Ή μήπως τα μυστικά σύνεργα της πυράς για το χρυσό της γνώσης;..."

Σα να μου φαίνεται πως το σακί ήταν δική σας κατασκευής.. όπως είπε και ο ποιητής.. αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που είμαστε.
F. Pessoa

Για την καλή αρχή, ευχαριστώ!

LOCUS SOLUS είπε...

Με μεγάλη μου χαρά έρχομαι στα λημέρια σας! Εύχομαι απο καρδιάς καλά ταξίδια! Θα τα λέμε λοιπόν κι απο 'δω. Για καλό και για κακό δεν φτιάχνετε και μια ετικέτα "Κόντρα στον καιρό";

melen είπε...

@locus solus
καλώς ορίσατε!
Είναι μεγάλη μου χαρά να συνταξιδεύω μαζί σας
-εκεί, ελπίζω και εδώ-
είτε με ούριους άνεμους είτε με ανάποδους καιρούς.

φυσικά και θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας, νομίζω πως θα μου φανεί πραγματικά απαραίτητη..

Σας καληνυχτώ!

Ανώνυμος είπε...

μα γιατί να μιλάει κάποιος για σακι λες και οι ψυχούλες μας στέκονται στο τελωνείο και πρέπει να ξεχωρίσουν αυτά που μας ευφραίνουν απο κάποια άλλα που μας ευφραίνουν?
Και αν στον κύριο Μπότσογλου αρέσει ο κύριος Ντάγκλας? και μετά ο κύριος Σκαρίμπας που θα έπρεπε να μπει?
Πραγματικά γεμίζω με πολλές απορίες απο το σχόλιο σας...
Καλή αρχή στην κυρά Μελέν...

melen είπε...

@ανώνυμος 4:53

Μα, ακριβώς!
Ούτε υπάρχει, ούτε χρειάζεται σακί...αυτό λέει το σχόλιό μου.
Ευχαριστώ για την καλή αρχή,
ελπίζω να σας έλυσα την απορία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχα απορίες απο εσάς Μελέν, μα απο τον έτερο ανώνυμο...
Συμφωνώ, δεν υπάρχει σακί μα κυκλοφορούν κατι οδοντογλυφίδες με οδηγίες χρήσεως

Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια

melen είπε...

@ανώνυμος 2
Ευτυχώς στον ίδιο κόσμο κυκλοφορεί
και κάποια κυρία Ε. Κάπελσεν που νοιώθει "αφάνταστη ανακούφιση στη σκέψη ότι σχεδόν τα πάντα απ όσα της είχαν πει ως τώρα ήταν λάθος"..

Ευχαριστώ για τα ψάρια..,καλημέρα σας!

Unknown είπε...

Αφήνοντας τα σακιά ήσυχα να μεταφέρουν τις πατάτες και τα κρεμμύδια, ερωτώ: μήπως η ποικιλότητα που μας περιβάλλει και τόσο μας μπερδεύει είναι απλά ένα τέχνασμα κι όχι λόγος? (ελπίζω να μη με ρωτήσετε ποιος είναι ο λόγος, μέχρι εδώ μπόρεσε να φτάσει ο συλλογισμός μου..)

Ε άντε, καλή αρχή και από εμένα, αν και καθυστερημένα..